Ervaringen als expat - Travel Eat Enjoy Repeat

Een expatriate of kortweg een expat is iemand die tijdelijk in een land verblijft met een andere cultuur dan waar hij of zij mee opgegroeid is. Ofwel worden ze uitgezonden door hun werkgever, of ze solliciteren zelf.

Expatmama in Finland

ervaringen als expat

Gaby volgde samen met haar jonge kinderen haar man voor een Fins avontuur. In haar boek, Expat Mama in Finland, vertelt ze over de verhuis, de andere cultuur, haar dagelijks leven in Finland. Het is zo ontzettend grappig geschreven en toch ook heel herkenbaar. Ik las het boek in 1 keer uit, wat met dit soort boeken niet vaak gebeurd. Omdat de hoofdstukjes zo kort zijn, is het gemakkelijk om te zeggen: nog eentje.

Dit boek is een must als je graag reist of gewoon houdt van een gezellig boek om van te genieten tijdens je volgende vakantie.

Om het boek nog een persoonlijke toets te geven, had ik er graag wat meer foto’s in gezien, maar dan is het natuurlijk niet echt een boek meer.

Het boek is te bestellen via bol.com of via expatmama.nl

Als Belgische verhuizen naar Nederland: appeltje-eitje? 

Ik koos er zelf voor om naar een ander land te verhuizen. Toen ik een doctoraat ging doen in Eindhoven, dacht ik dat verhuizen naar Nederland echt supergemakkelijk ging zijn. We spreken tenslotte wel dezelfde taal (ongeveer) en hoeveel verschil kan er zijn qua cultuur tussen 2 buurlanden? Wel, toch wel wat.

Laten we beginnen met het openbaar vervoer. In België kijken we er niet raar vanop als er weer eens een trein afgeschaft wordt of er zware vertragingen zijn door een beetje sneeuw. In Nederland krijg je in dat geval gratis koffie en thee en is er zelfs wifi in de trein. En op de bus. En die laatste rijdt dan ook nog eens heel stipt. Ok, reizen met de trein is in Nederland duurder maar ik wil best wat meer betalen voor goede service. Het was even wennen toen ik terug in België was.

It has been a long time

Heb je ooit al eens de baan van Antwerpen naar Eindhoven genomen? Als je je ogen dichtdoet (wel niet doen als chauffeur) kan je zo voelen wanneer je in Nederland bent. In België krijg je bij een paar druppels al een heel watergordijn achter je auto. En dan de fietspaden; het was een genot om in Eindhoven met de fiets te rijden. Al mag ik hier in Mechelen en Bonheiden ook niet echt klagen.

ervaringen als expat

Eindhoven

Tijdens mijn doctoraat werkte ik veel samen met echte Brabanders, en die zijn nu niet meteen de meest introverte personen. De directheid was best even wennen maar dat is iets wat ik enorm kon waarderen. Je wist meteen waar je aan toe was. Ik vind de bedienng in cafés en restaurants ook een stuk vriendelijker dan in België.

En nu we het toch over restaurants en cafés hebben: ga je ’s middags ergens lunchen in België, dan kan je vaak alleen maar kiezen uit de standaard broodjes of misschien een croque. In Nederland, of toch in Eindhoven, had elk café of restaurant andere lunchgerechten op de kaart staan. En dan niet de standaard broodjes. Hetzelfde geldt ook voor de borrel, lekkere nacho’s of bitterballen in Nederland vergeleken met portie mixed in België. Tijdens de lunch op het werk of tijdens meetings, keek ik in het begin wel raar toen iedereen melk dronk. Het duurde niet lang voor ik die rare gewoonte ook overnam, wel gewone melk, geen karnemelk (jak).

ervaringen als expat

ervaringen als expat

ervaringen als expat

De grootste verschillen tussen Belgen en Nederlanders is toch wel de taal. We spreken dan misschien beide Nederlands, maar er zijn wel wat verschillen. De meeste verwarring ontstond rond het woord voormiddag. In België is dat alles voor de middag, in Nederland is dat het eerste deel van de namiddag. Ik vind de Belgische betekenis een stuk logischer (maar ik ben misschien een beetje bevooroordeeld). Nog enkele leuke verschillende tussen Belgische en Nederlandse woorden: zetel/bank – valies maken/koffer inpakken – aftrekker/flesopener – fruitsap/jus d’orange. Wij Belgen zijn ook een stuk formeler in ons taalgebruik door heel veel u te gebruiken. Bij één van de eerste emails die ik stuurde in Nederland kreeg ik achteraf te horen dat die persoon dacht dat ik kwaad was omdat ik u gebruikte, wat heel afstandelijk overkwam. Nee dus, dat wordt er van kleins af aan ingepeperd: altijd u gebruiken.

Ik woon nu terug in België na 5 jaar Eindhoven en ik ben mijn Nederlands accent kwijt (tot grote vreugde van mijn vriend en familie). Ik ga nog altijd heel graag naar Nederland, het voelt een beetje aan als een tweede thuis. En dan zeg ik tegen iedereen je in plaats van u, geniet ik van de lekkere borrelhapjes en de goed onderhouden Nederlandse wegen.

Vinden jullie dat er veel verschil is tussen België en Nederland?

Pin It on Pinterest