Champagnestreek bezoeken - Travel Eat Enjoy Repeat

Champagnestreek bezoeken

De Champagnestreek is waarschijnlijk een van de bekendste streken van Frankrijk. Dit wijngebied ligt in het noordoosten van Frankrijk. De EU-wetgeving reserveert de term “champagne” uitsluitend voor wijnen die uit deze regio komen. De regio is opgedeeld in 5 districten: Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims en Vallée de la Marne. De commerciële centra van het gebied zijn Reims en Epernay en zijn waarschijnlijk de bekendste.

De belangrijkste druiven die worden gebruikt voor de productie van champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. In de omgeving van Epernay vind je vooral Pinot Meunier.

Let op wanneer ja de Champagnestreek bezoekt. De tweede keer dat we er waren, was het “le vendange” of de oogst van de druiven. Heel spectaculair om te zien hoe ze het doen, maar je hebt minder kans om champagne te proeven bij de kleinere huizen omdat ze helpen met de oogst.

Waar verbljiven in de Champagne streek?

We verbleven in Bnb Epernay studio 86 op loopafstand van het stadscentrum. Er is ook gratis parkeergelegenheid voor de deur. Dit was de perfecte locatie om Epernay en de omliggende dorpen te verkennen. De eigenaar geeft je veel informatie en tips voor restaurants in de stad en je kunt zelfs e-bikes huren. Perfect om naar Hautvillers te fietsen om meer van de Champagnestreek te ontdekken.

Champagne region

Ga je met een groep? Dan is een vakantiehuis veel leuker. Wij verbleven in Talus-Saint-Prix in een voormalige abdij: echt een prachtig gebouw. Het huis had 6 slaapkamers voor telkens 2 personen en was echt voorzien op 12 personen. Als je binnenkomt valt meteen de grote eettafel op. Er zijn bovendien 2 toiletten en 2 badkamers (met telkens 2 douches). Ook is er een aparte speelkamer voor kinderen en een tafeltennis en bbq. Talus-Saint-Prix ligt op een half uurtje rijden van Epernay en een uurtje rijden van Reims. De ideale uitvalsbasis om de Champagnestreek te verkennen.

Talus-Saint-Prix

Epernay

Epernay, de zelfbenoemde hoofdstad van de champagnestreek, is de thuisbasis van veel van ’s werelds meest gevierde champagnehuizen zoals Moët & Chandon, Mercier en Le Castellane om er maar een paar te noemen. Het is ook de perfecte uitvalsbasis om de Champagnestreek te verkennen.

Champagne region

 

Veel champagnehuizen organiseren rondleidingen door hun kelders. We hebben er één gedaan bij Mercier: de Golden Bubbles-tour is een audiogeleide tour van 1 uur door de kelders, gevolgd door een proeverij van 3 verschillende champagnes. Tijdens de rondleiding leer je veel over Mercier maar ook over hoe champagne wordt gemaakt. Tijdens de proeverij werd er wat meer uitleg gegeven over de verschillende soorten Champagne.

champagnestreek

champagnestreek

 

We hebben ook champagne geproefd langs de Avenue de Champagne. Bij Janisson Baradon hebben we 5 verschillende champagnes geproefd. Bij Collard-Picard hebben we genoten van een glaasje op het terras in de zon.

 

Wat ook meteen opvalt als je door Epernay wandelt, is de grote ballon (niet voor mensen met hoogtevrees). Je gaat naar een hoogte van ongeveer 150m vanwaar je een panoramisch zicht hebt op Epernay en de omliggende dorpen. Bij slecht weer gaat de ballon natuurlijk niet de lucht in. De prijs is €14 voor volwassenen (€24 met een glas champagne) en €7 voor kinderen vanaf 3 jaar. Meer informatie kan je vinden op de website.

champagnestreek

 

Hautvillers

We gebruikten e-bikes om naar Hautvillers te fietsen. Epernay is niet echt een fietsvriendelijke stad maar eenmaal buiten de stad is het leuk om langs de wijngaarden te fietsen. En we waren best tevreden met het elektrische gedeelte van de fietsen, want de helling is steil richting Hautvillers.

Breng ook een bezoek aan de kerk waar Dom Pérignon ligt begraven. Deze monnik is de grondlegger van de méthode champenoise, de bereidingswijze voor het maken van Champagne.

Champagne region

hautvillers

Champagne region

Champagne region

Dom Perignon

 

In Hautvillers kan je een aantal champagnehuizen bezoeken; we hebben 3 huizen bezocht: Joseph Desruets, G. Tribaut en JM Gobbilard et fils.

Reims

Reims is vooral bekend van zijn kathedraal en als grootste stad in de Champagnestreek. Je kan er ook enkele grote Champagnehuizen bezoeken zoals Veuve-Clicquot, Lanson, Taittinger, Pommery …. Naast de kathedraal is er ook de basiliek van Saint-Rémi, het aartsbisschoppelijk paleis en de Porte de Mars. Voor de autoliefhebbers is er ook het automobielmuseum.

Reims

 

Het is ideaal om eens een dagje te bezoeken als je toch in de streek verblijft. Een tip voor te eten is Gueuleton: lekkere steak tartare en mergpijp, twee Franse klassiekers.

 

Vuurtoren van Verzenay

De vuurtoren in Verzenay werd begin jaren 1900 door een champagneboer gebouwd als promotiestunt tussen de wijngaarden. Vandaag de dag kan je de 101 trappen beklimmen om zo een 360° zicht te hebben over de omliggende wijngaarden. Er is bovendien ook een ecomuseum over de geschiedenis van Champagne en je kan er ook Champagne proeven. Ik denk dat op een zonnige dag in de zomer het uitzicht mooier zal zijn dan wat we nu gezien hebben.

Prijzen: €3 voor volwassenen en €2 voor kinderen (6-16 jaar) voor het beklimmen van de vuurtoren. De combinatie met het museum kost €9 en €5 respectievelijk. Als je enkel het museum wil bezoeken dan kost het €8 en €4.

vuurtoren Verzenay

vuurtoren Verzenay

vuurtoren Verzenay

 

Waar eten in de Champagnestreek?

We aten 2 heerlijke maaltijden in Epernay: meer traditioneel Frans eten bij Au Petit Fourneau en Frans eten met een moderne twist bij Why Not. Het is aan te raden voor beide een tafel te reserveren, want ze zijn erg populair, niet alleen bij toeristen maar ook bij de plaatselijke bevolking.

 
In Sézanne gingen we met een groep van 11 mensen eten bij Duo Braisé waar ze alleen gebraden kip en pizza serveren. De pizza’s zijn echt heel erg lekker en ook de drankprijzen vallen heel goed mee. Zeker een aanrader als je ergens in de buurt logeert.
 
Duo Braisé Sézanne
 

 

Tips voor Champagne

Ook: niet drinken en rijden! Zorg er altijd voor dat je iemand bij je hebt die niet drinkt.

Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Als je via deze links iets koopt, verdient Travel Eat Enjoy Repeat een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. 

champagnestreek

Pin It on Pinterest